Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudatos étkezés. Szinte néha már követhetetlen, hogy mi is egészséges, mi jó és mi nem jó a szervezetünknek. Mi az, amiben sok a vitamin vagy mi az, ami túlságosan káros nekünk.
Mivel cukrászdánknak szívügye az egészség és mivel a fő profilunk is ez, ezért fontosnak tartjuk néhány alapfogalomnak a tisztázását. Tehát akkor mi is az az ételintolerancia és az ételérzékenység?
Sok esetben nagyon hasonló tünetek jelentkeznek, ám más kezelésre van szükségünk, ha érzékenyek vagy intoleránsak vagyunk az adott élelmiszerre. Puffadás, hasfájás, hasmenés vagy éppen székrekedés tünetek jelezhetik, ha valamilyen élelmiszert nem bír a szervezetünk. Ezekkel a panaszokkal egyre többen fordulnak orvoshoz, és sok esetben ezek inkább az intolerancia jelei lehetnek. Az ételallergia akkor jelentkezhet, ha az ember szervezete „veszélyesnek” vél valamilyen összetevőt és elindítja a védekezési reakciót. Utóbbi azonban akár életveszélyes is lehet, míg az intolerancia egyáltalán nem olyan súlyos.
Az ételallergia már kisgyermekkorban elkezdődik és akik ebben érintettek, azoknál leggyakoribb a tej, tojás, szója vagy olajos magvakra való érzékenység. Ezt sokan 6 éves korukig kinövik, tehát, ha felnőtt korban jelentkeznek tünetek, az nagy eséllyel az intolerancia jele lehet.
Természetesen az elején felsorolt tünetek mellett mások is jelentkezhetnek ezért érdemes minél hamarabb kivizsgáltatni magunkat!


Leave a reply