Először is beszéljünk arról, hogy ez mit is jelent. A laktózintolerancia egy egyre gyakrabban előforduló emésztési zavar, egy enzimhiány. Tehát ez az jelenti, hogy a szervezetben nincs elegendő laktáz enzim, így az nem képes lebontani a tejtermékekben található tejcukrot. Emiatt a tejcukor a vastagbélbe kerül, ahol hidrogéngázzá és zsírsavakká válik.

Ennek követkeményében a következő tüneteket produkálhatja a szervezetben, a laktáz enzim hiányának vagy mennyiségének függvényében:
- hasmenés és akár vele járó hasi görcsök
- hányinger, hányás
- rossz közérzet
- haspuffadás
Természetesen a tünetek egyénenként eltérőek lehetnek, hiszen függ az elfogyasztott tej mennyiségétől is, illetve egy bizonyos mennyiségre nem mindenkinek reagál ugyanúgy a szervezete.
Állati eredetű zselatin helyett használj növényi zselatint! Most megmutatjuk 4 alternatíváját!
Tudtad, hogy már az állati eredetű zselatinok helyett, amelyek csontból, inakból, bőrből készülnek, használhatsz növényi zselatint is?
- Agar-agar
Tengeri vörösmoszatból, algából készült E406 névre hallgató zselatinhelyettesítő már por és pehely állagában is kapható, és hazánkban is egyre elterjedtebb. A színe áttetsző enyhén sárgás, de a legjobb tulajdonsága, hogy teljesen szagtalan és íztelen. Így bátran használd lekvárok, sütemények, krémek vagy akár levesek elkészítéséhez is.
És még egy érv, hogy használj agar-agart, állati eredetű zselatin helyett:
Nem is gondolnád, de egyáltalán nem tartamaz kalóriát, sőt rostokban és vasban is gazdag!

- Pektin
A pektint vagy E440-et almából, körtéből, szőlőből, szilvából, sárgarépából, cukorrépából vagy citrusgyümölcsök héjából vonják ki forró vízzel. Leginkább dzsemek és lekvárok készítéséhez használják.
A pektin sok vizet képes megkötni, ezért alkalmas fogyókúrázásra is. Megduzzad a gyomorban, csökkenti az éhségérzetet, illetve a lekvárok is sokkal kevesebb cukorral készíthetőek el, így egy kalóriaszegényebb megoldást biztosítva.
A pektinnek számos kiváló hatása van az egészségre, ezért érdemes ezzel elkészíteni a kedvenc lekvárjaid.

- Xantángumi
A xantángumi növényi eredetű fehér színű zselésítő por, amely vízben oldódik. Leginkább stabilizálószerként használják, de lekvárok, szószok, jégkrémek, zselék is készíthetők vele. Nagy előnye, hogy hidegen és melegen is használható! Az élelmiszer színét, sem az ízét nem változtatja meg, ezért is olyan közkedvelt, főleg a lisztérzékenyek körében, akik gluténhelyettesítésre igen gyakran használják.

- Stabark
Végül, de nem utolsó sorban következzen a stabark. Egy szintén 100%-ban növényi összetevőkből készülő zselésítő, sűrűsítő anyag, amely kukoricakeményítőből, guargumiból, xantánlisztből és szentjánoskenyérmag-lisztből tevődik össze. Hátránya, hogy csak melegen használható. Főként dzsemek, lekvárok és kocsonyák elkészítéséhez alkalmazzák.


Leave a reply